Keďže viem, ako toto jedlo chutí celej mojej rodine, mrkvový perkelt pripravujem z celého kilogramu mrkvy.
Ešte si pripravím cibuľu, olivový olej, sójovú omáčku, soľ, mlete čierne korenie, mletý rozmarín a drvenú rascu, alebo mletý koriander. Očistenú, na tenké krúžky nakrájanú mrkvu pridám k cibuli, ktorú som orestovala na osolenom olivovom oleji. Cibuľu krájam na tenké rezančeky. Chvíľku to všetko orestujem, potom pridám čierne mleté korenie, pol čajovej lyžičky mletého rozmarínu, rascu alebo koriander. Premiešam a prilejem asi dve – tri polievkové lyžice sójovej omáčky. Chvíľku za stáleho miešania orestujem a prilejem 2 dcl vody. Pod pokličkou varím asi 15 minút, kým sa neodparí voda, a na mrkve ostane iba taký jemný lak. Podávame so strúhaným syrom alebo vareným vajíčkom.
Mrkva čistí žalúdok a črevá, pôsobí močopudne, podporuje peristaltiku čriev, zvyšuje produkciu krvi, dodáva energiu mozgu, znižuje cholesterol, chráni zrak a zubnú sklovinu. Je vynikajúcim zdrojom energie pri stavoch vyčerpanosti. Obsahuje vitamíny A, C a B, betakarotén, železo, meď, vápnik, draslík a sodík.